Home / Bolig / Er gamle huse mere udsatte for skimmel?

Er gamle huse mere udsatte for skimmel?

Du kender dem godt. De gamle muremestervillaer, de yndige patriciervillaer og de idylliske huse med bindingsværk. Desværre er de ikke altid kendt for noget godt. De gamle huse er nemlig ofte mere udsatte for skimmelangreb end nyere. Det er der en simpel årsag til: De gamle bygninger er opført uden den nødvendige fugtsikring, som er standard i dag.

Typiske årsager til skimmel

Det er primært gamle boliger, som er blevet renoveret eller efterisoleret, der er det store problem. Angribende skimmelsvamp kan gemme sig bag de nye konstruktioner, hvor svampen kan leve trygt og godt – og fuldstændig uforstyrret. I disse tilfælde er sygdom desværre ofte den første indikator på skimmelsvamp.

Når symptomerne melder sig, går undersøgelserne i gang. De gamle huse skal gennemgås fra kælder til kvist. Det kan have bredt sig voldsomt inde bag de nye konstruktioner.

Du må ikke tage fejl af, at skimmelsvamp er et alvorligt problem. Det er til at komme af med, men i nogle tilfælde kan det kræve en stor renovering.

Hvornår opstår der typisk skimmelsvamp i ældre huse?

For at undgå skimmelsvamp i dit hus er det vigtigt at undgå fugt. Opdager du fugt eller tegn på fugt, skal du straks gøre noget ved det. Start med at fjerne fugten og find derefter ud af, hvor den stammer fra.

Fugt kan skyldes et væld af forskellige ting. Her får du en liste over de mest gængse:

  • I forbindelse med om- eller tilbygning.
  • Sprungne eller utætte vand- og varmerør.
  • Utætte afløbs- og nedløbsrør og tagrender, der løber over.
  • Slukning af ildebrand.
  • Fugt fra jorden.
  • Dårlig eller ingen ventilation af tag og lette ydervægge.
  • Kuldebroer.
  • Dårlig udluftning.
  • Indvendig efterisolering.

Stigende henvendelser om test

Flere fagfolk melder om stigende henvendelser. Flere og flere skal have testet huset. Der er med tiden kommet større fokus på at være rask og leve sundt. Det gælder også at leve i sunde omgivelser. Førhen kunne man sagtens gå og hoste længe uden at undersøge årsagen. I dag er tilgangen en helt anden. Mærker vi det mindste ubehag, går vi i gang. Vi forsøger at fjerne alle risikofaktorer for sygdom. Nogle behøver ikke engang føle ubehaget – de forebygger.

Den nye mentalitet er sund. Det skal naturligvis ikke blive for meget og fanatisk, men det er godt at være bevidst om både sit eget og boligens helbred.

Gode råd

De to råd, som oftest gives til beboere i ældre huse, er klassikere og helt simple. Bedre udluftning og en jævn, passende temperatur i alle rum er svaret. På den måde skaber du de dårligste levevilkår for skimmelsvampen.

Et tredje råd handler om udendørs vedligehold. En simpel opgave som at tjekke utætte afløbs- og nedløbsrør – eller tagrender, der løber over – kan være guld værd. For selv en tilstoppet tagrende kan på få uger blive til fugtskader og skimmelsvamp, hvis vandet får mulighed for at komme ind i huset.

Er du i tvivl om, hvordan du holder skimmelsvampen for døren? Eller har du brug for professionel rådgivning til at håndtere et angreb? I Danmark har vi heldigvis mange gode fagfolk med styr på sagerne. Så tøv ikke med at kontakte dem.

About zhenzar

Check Also

Lån af penge til huset

At tage et lån er noget af det mest normale i vores tid – og helt almindeligt i vores samfund. Der kan være mange grunde til at man tager et lån. Det kan være akut – et lån til et uventet ulykke. Man kan opdage at taget på huset skal skiftes, og det...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *